5 tips voor de geboortepartner

Hoe kan jij je partner ondersteunen? In deze blog staan 5 handige tips die jullie goed kunnen helpen om de bevalling van dienst te zijn! Heb jij nog meer tips? Laat het weten in de reacties.

Tip 1 ) Zorg voor warmte en sfeer

Warme vrouwen bevallen beter, echt waar! Als je het koud hebt gaat namelijk een hoop energie verloren aan het warm houden van je lijf. Zorg dus voor een warme ruimte. Een warm bad kan helpen de pijn op te vangen, warme sokken die klaar liggen en zorgen dat je geen kou vat. Overigens, dat klaarleggen van sokken en zo en het bad vullen: dat is een klusje voor je partner. Sfeerverhogend is ook: rustige muziek op de achtergrond, kaarsen, gedimd licht, gedempte stemmen. Kortom, een comfortabele ruimte afgestemd op de bevalling.

Tip 2 ) Bewaak het geboorteplan

Jullie hebben samen je wensen genoteerd in het geboorteplan. Nu kan het goed zijn dat het anders gaat! Dan is het aan de partner om dit plan zo goed mogelijk te bewaken. Jij kent je partner en het plan tenslotte het beste dus sta je mannetje! Geef goed bij medici en verloskundig personeel aan wat jullie wensen zijn en wees vlot in het communiceren hiervan.

Tip 3 ) Zorg dat alles in huis is

Ja, dat is natuurlijk super belangrijk! Een voorraad eten, drinken maar ook alle kraambenodigdheden. En de uitzetlijst! Zodat je niet in de kraamweken op en neer naar de winkel hoeft. Extra tip: kook maaltijden vooruit, dan hoef je het enkel uit de vriezer te vissen en even op te warmen!

Tip 4 ) Pak je rust

Als het even kan, pak zelf ook je rust. Dan kan je krachten op doen voor de eindfase. Als dat lukt tenminste, en het ‘mag’ van je vrouw. Rust pakken kan ook door niet met 1001 dingen tegelijk bezig te zijn.

Tip 5 ) Oefen tegendruk uit

Wat heel erg kan helpen is het uitoefenen van tegendruk. En dan bedoel ik niet, in haar hand knijpen. Nee, druk (indien het een wee via de rug is) tegendruk uit met je handen in haar onderrug op het moment dat de wee op komt en op zijn piek staat! Dit kan enorm helpen, steeds weer. Samenwerken!

Dit blog is geschreven door Stella de Smit. Getrouwd met Matthias en mama van Lewis (2015) en Fender (2018). 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *